Alt du bør vite om avfallshåndtering på byggeplass

Stadig strengere krav til dokumentasjon, sortering og håndtering av avfall på byggeplass gjør at man må ha tunga rett i munnen – men det er ikke så vanskelig!

70 % skal gjenvinnes

EUs direktiv sier at hele 70 % av alt ikke-farlig bygg- og anleggsavfall skal gjenvinnes. Mye avfall fra byggebransjen er rene materialer som kan brukes om igjen og få nytt liv, men som i dag ikke blir gjenvunnet.

Dette sier loven om avfallshåndtering på byggeplass

Norsk byggteknisk forskrift (TEK17) sier at minimum 60 % av avfallet skal kildesorteres på byggeplass. Gjør plassmangel dette umulig, må det lages en avtale med et gjenvinningsselskap. Videre sier forskriften at ved rehabilitering og riving må det utarbeides en avfallsplan på prosjekter over 100 m2, i tillegg til miljøkartlegging – for å dokumentere at avfallet disponeres på riktig måte.

Spar penger på å sortere

Å levere fra seg blandet avfall til et avfallsdeponi er en kostbar affære. Å sortere avfallet på byggeplassen er derfor et svært lønnsomt tiltak for bedrifter. Sørg også for at underleverandører er kjent med de økonomiske komplikasjonene ved dårlig avfallssortering. Sørg for å ha en kontraktfestet avtale om avfallshåndtering, og sørg for at feil håndtering av avfall får konsekvenser, eksempelvis i form av viderefakturering.

Gjør det enkelt

For å garantere at alle på byggeplassen er kjent med viktigheten av kildesortering, er det fint å gjennomgå dette grundig. Ta en runde slik at alle er innforstått med kravene – og presiser at kildesortering er noe positivt. Deretter er det lurt å gjøre det enkelt å kildesortere; planlegg byggeplassen slik at du får plassert containere en plass der de står lett tilgjengelig. I tillegg bør disse være vel oppmerket med hva som skal oppi, gjerne med illustrasjoner. Jobber dere i tettbebyggelse der det er begrenset med plass, fungerer iSEKK sine tjenester utmerket.

Nybygg gir også avfall

Alle nybygg på over 300 m2 skal ha en avfallsplan ifølge Norsk byggteknisk forskrift (TEK17). Likevel er det mye som kan gjøres for å kutte ned mengden avfall ved nybygg. Her kan prekappede materialer benyttes i større grad. Isolasjonsleverandør kan også ta isolasjonskapp i retur, så lenge den ikke er forurenset. Husk på å sortere ut miljøfarlig avfall som maling, fugemasser og spraybokser.

Ha tett dialog med avfallsselskapet

For å vite hva som blir best, er det bra å ha en tett dialog med avfallsselskapet. Her er det lov å stille krav til dem når det gjelder statistikkrapportering, men også tilbakemelding dersom containere underkjennes når det gjelder sortering.

Vurder hvordan dere sorterer

Ta en plassbedømming og bestem hvordan dere skal sortere ut fra tilgjengelig plass – før byggeprosjektet starter. Blir det lite plass, blir byggeplassen vanskelig og trang, kanskje til og med farlig. Er det ikke plass til containere, så er iSEKK sine løsninger smarte. Det er også et alternativ å mellomlagre avfall inntil containere er på plass. Husk at miljøfarlig avfall samt EE-avfall alltid skal sorteres ut.

Oppfølging av avfall

Reisen er ikke over selv om avfallet er levert til avfallsdeponi. Her lønner det seg å følge opp avfallshåndteringen og sammenligne avfallsplanen opp mot statistikken fra avfallsselskapet. Stemmer beregningene overens med de faktiske tallene? Kan vi sortere enda bedre? Er det mulig å gjenvinne enda mer?

17.12.2023