Energimerking fra A til G

Energimerkingen gir informasjon om energitilstanden til en bygning. Karakteren bestemmes ut fra hvor mye energi som går med til oppvarming, kjøling, ventilasjon, varmtvann og belysning i bygningen. Karakterene går fra A til G.

A er best, og dersom Norge følger EU, vil A ende opp som standarden for nye boliger. Dette innebærer at det bare skal bygges såkalte passivhus fremover. 

En god energikarakter krever god isolasjon, varmepumpe, solenergi eller andre tiltak som reduserer behovet for energileveranser inn til boligen. 

A og B er passivhus eller lavenergihus

Nybygg som er bygd etter TEK17 får vanligvis energikarakteren A eller B. Eldre hus som er oppført før januar 2016, ender typisk opp mellom C og G.

Et passivhus har ofte et energibehov på mellom 60-70 kWh per kvadratmeter, mens en bolig bygd etter TEK17 har et energibehov på maksimum 128 kWh per kvadratmeter. For å oppgradere en TEK17-bolig fra energiklasse B til A, kan det i mange tilfeller være tilstrekkelig å installere en høyeffektiv varmepumpe.

Energiklassene

Klassene A til G viser hvor energieffektiv en bygning er.

A: Dette er svært energieffektive bygninger. De har typisk varmepumpe, solcellepanel og meget god isolasjon.

B: Dette er bygninger med god energieffektivitet. De har gjerne balansert ventilasjon og god isolasjon, men ikke like avansert som for klasse A. De fleste nye boliger som oppfyller TEK17 ender opp i denne klassen.

C: Disse boligene har god isolasjon og moderne oppvarmingssystemer. Dette er typisk for bygninger bygget mellom 1980 og 2000.

D: Bygninger med noe eldre standard, men som fortsatt oppfyller grunnleggende energikrav. Disse boligene er bygget etter standarder fra 1960 og frem til 1980.

E: Eldre bygninger – bygget etter krigen og frem til 60-tallet. De har vinduer med 1-lags glass, eller veldig tidlige former for dobbeltvinduer, dårlig isolasjon, ingen ventilasjonssystemer og et svært energiforbruk.

F: Bygninger med dårlig energistandard, ofte med enkel isolasjon og eldre oppvarmingssystemer.

G: De minst energieffektive bygningene, som har store energitap gjennom dårlig isolasjon og ineffektive oppvarmingssystemer.

Nye krav til energimerking

Uavhengig av hva som skjer med de mye omtalte kravene til isolasjon av gamle boliger, har Norge sluttet seg til Parisavtalen og besluttet at Norges skal redusere energibruken i norske bygninger med 10 TWh innen 2030. Dette innebærer at det vil komme nye støtteordninger og regler i løpet av kort tid. 

Stor mulighet til arbeid

Etter hvert som energikravene strammes inn og flere huseiere blir bevisste på energieffektivisering, vil etterspørselen etter oppgraderinger øke. Ved å tilby tjenester som forbedrer en bygnings energikarakter, kan håndverkere posisjonere seg i et voksende marked. 

Bruk Energiportalen til å gjøre analyse av bygg

Alle kunder som har samarbeidsavtale med Optimera kan bruke Energiportalen til å analysere bygg og komme med forslag til energieffektivisering overfor kunder. 

Energiportalen gir detaljerte analyser av bygningens energiforbruk og foreslår tiltak som kan forbedre energikarakteren.

energiemerking

Reglene for energimerking

I Norge er det Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) som administrerer energimerkeordningen. Følgende regler gjelder:

1. Obligatorisk energimerking:
Alle boliger og yrkesbygg som skal selges eller leies ut, må energimerkes.

2. Energikarakter:
Bygningene får en energikarakter fra A til G, der A er mest energieffektiv.

3. Tiltaksliste:
I tillegg til energikarakteren, skal det også utarbeides en tiltaksliste som viser mulige forbedringer for å oppnå bedre energieffektivitet.

Grønne lån

Grønne lån er finansieringsmuligheter som tilbys for betydelige energieffektiviseringstiltak. Disse lånene gis ofte kun til bygg som kan oppnå energiklasse A eller B etter oppgradering.

Optimera hjelper deg

Optimera hjelper deg med energimerking i henhold til kravene i energimerkeforskriften og utfører både energiberegning og energimerking. Henvend deg til din selger, eller bestill dette på optimera.no.

Hvem må energimerke?

Alle som skal selge eller leie ut bolig eller en hytte må energimerke og få en energiattest. Nye boliger skal alltid energimerkes.

02.09.2024