- Aktuelt
- Optimera fortsetter solcellesatsingen: Reduserte strømbruk fra nettet med 50 prosent
Optimera fortsetter solcellesatsingen: Reduserte strømbruk fra nettet med 50 prosent
Med nærmere 2400 m2 nybygde solcellemoduler på taket av byggevarehuset Montér Tønsberg og deres regionale distribusjonslager på Barkåker, har Optimera de siste syv månedene redusert strømforbruket fra nettet med 50 prosent.
De to store byggene til Optimera i Vestfold er de siste i rekken som har fått installert solceller på taket. Så sent som i januar åpnet byggevaredistributøren et av Norges aller største solcelleanlegg på taket av deres gigantiske hovedlager på Vestby utenfor Oslo.
Til sammen vil de to nye solcelleanleggene som ble koblet til nettet i vår, produsere hele 415 740 kWt med strøm årlig – tilsvarende årsforbruket til 28 norske husstander. Den installerte effekten er på 490 kWp. Dette er bare ett av flere tiltak som skal gjøre at Optimera når sitt mål om å være karbonnøytrale i 2030.
– Sammen med gårdeier Zeiner Eiendom har vi nå fått på plass solcellepanelene på det som faktisk er det Montér byggevarehuset i Norge med størst omsetning, og vårt store distribusjonslager på Barkåker. Dette er primært ment som et bærekrafttiltak, ettersom solcellepanelene på årsbasis vil dekke rundt 35 prosent av strømforbruket i byggene, sier regiondirektør i Optimera i Telemark, Vestfold og Buskerud, Henrik Farmen.
Fossilfri transport ladet på strøm fra eget ladenettverk og egne solcellepanel
Begge anleggene er tilpasset energien som brukes i de to byggene. Det som ikke brukes selges tilbake til strømnettet.
Spesielt i sommerhalvåret reduseres derfor strømmen som de 890 solcellepanelene genererer ekstra mye. I mai i år kom hele 67 prosent av strømmen til det 9000 m2 store byggevarehuset Montér Tønsberg fra solcellene.
– Vi bruker strømmen til alt fra lading av trucker, ventilasjon, lys og kjøling på sommeren. Den skal også levere strøm til vår egne helt nye ladeinfrastruktur for elektriske kranbiler og semitrailere som fremover skal levere fossilfritt til våre kunder i hele regionen, sier Farmen.
Zeiner Eiendom: Solcelleanleggene kan utvides
Ifølge daglig leder i Zeiner Eiendom, Anthon Lauritz Zeiner, har selskapet som ledd i sin bærekraftstrategi det siste året montert solcelleanlegg på alle sine næringseiendommer. Anleggene er dimensjonert ut fra byggenes strømforbruk, men kan bygges ut når dette blir lønnsomt.
– Det er mulig å utvide anleggene, men for å full effekt bør det også installeres batterier for å kunne lagre energien som blir generert. Per i dag er det slik vi ser det ikke lønnsomt, men dette kan forandre seg raskt, sier Zeiner og legger til:
– Grønn energi fra solcellepaneler bidrar først og fremst til å redusere fotavtrykket til virksomhetene som er i våre bygg og gjør bygningsmassen mer energieffektive.