• Profftips
  • Slik kler du deg når gradestokken nærmer seg tjue minus

Slik kler du deg når gradestokken nærmer seg tjue minus

For deg som jobber utendørs er det avgjørende med riktige klær når vinteren setter inn for fullt. Her er de tre viktigste tipsene for arbeidsklær i ekstrem kulde.

Når gradene kryper nedover og du skal jobbe utendørs, kan det lønne seg å kle seg godt. Da kan en vinterforet arbeidsjakke fra Snickers være. Her ser du modellen 1112. Foto: Snickers/Hultafors Group

Husk lag-på-lag prinsippet

Når kulda virkelig biter, handler det ikke bare om å ha på seg én tykk jakke. I stedet bør du kle deg i flere lag som sammen skal isolere og beskytte mot minusgradene. Med lag-på-lag kan du også justere antall plagg etter hvor mye du beveger deg.

De tre grunnleggende lagene er:

  • Innerste lag: Det innerste laget holder huden din tørr ved å transportere fuktighet bort fra kroppen. Her er ull spesielt bra fordi det har naturlig fukttransporterende egenskaper og varmer selv når det er fuktig. Unngå bomull i dette laget!
  • Mellomlag: Målet med dette laget er å isolere og holde på kroppsvarmen. Dette laget kan gjerne bestå av en tykk ullgenser, fleecejakke eller en lett dunjakke.
  • Ytterlag: Dette er laget som beskytter deg mot vind, snø og regn så det bør være både vanntett og vindtett. Velg en jakke og bukse som er laget av pustende materialer slik at fuktighet fra innsiden kan slippe ut!

Tips! Sørg for å åpne glidelåser eller fjerne et lag om du blir for varm. Svetten kan nemlig kjøle deg ned når du tar en pause fra arbeidet.

Velg riktige materialer

  • Ull er et av de beste valgene for kaldt vær. Det er naturlig isolerende, holder på varmen selv når det blir vått, og det er behagelig å ha på seg. Tips: Merinoull er spesielt populært som innerste lag fordi det er mykt mot huden.
  • Dun er ekstremt lett og har god isolasjonsevne. Det fanger luft og skaper en isolerende barriere som holder kulden ute. Ulempen er at dun mister isolasjonsevnen når det blir vått, så et smart tips er å kombinere dun med et ytterlag som beskytter mot fuktighet.
  • Syntetiske materialer. Fleece og polyester er gode alternativer for både mellomlag og ytterlag. Det er ofte rimeligere enn ull og dun og tørker raskt når det blir vått.

Tips! Unngå bomull i svært kaldt vær. Bomull trekker til seg fuktighet og tørker langsomt, noe som øker sjansen for at du blir kald. Velg i stedet ull eller syntetiske materialer som holder deg både varm og tørr.

 

Velg en parkas, eksempelvis denne fra Snickers i modellen 1801 som i tillegg til å isolere godt mot kulden også er god å arbeide i. Foto: Snickers/Hultafors Group

Ikke glem hode, hender og føtter!

Mye av varmetapet skjer gjennom hodet og hender – og iskalde tær er noe av det verste som finnes! Slik dekker du deg til:

  • Hodet. Bruk en tykk lue som dekker ørene. En balaclava kan være et godt valg fordi den dekker både hodet, nakken og ansiktet, mens en buff eller hals kan gi ekstra varme og beskytte mot sur vind.
  • Hender. Votter gir bedre isolasjon enn hansker, men er mindre egnet når du jobber med hendene. Et godt alternativ kan være å bruke en innerhanske under vottene for ekstra isolasjon. Dermed kan du ta av vottene når det trengs uten at hendene blir helt eksponert for kulda.
  • Føtter. Velg vintersko med god isolasjon som holder føttene varme. Skoene bør også være vanntette for å hindre fuktighet fra snø eller slaps i å trenge gjennom. Bruk også ullsokker i stedet for bomull!

Tips! For ekstra beskyttelse mot snø og vind, kan du bruke gamasjer eller skoomslag. Disse hindrer snø i å trenge ned i skoene og bidrar til å holde føttene tørre og varme.